menu

Vind een praktijk van
Samenwerkende Tandartsen
bij u in de buurt

Brug

Wat is een brug?

Een brug is eigenlijk een aantal kronen aan elkaar vastgemaakt. Hij wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dit zijn de beslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die precies op deze pijlers passen, en een brugtussendeel, dat bestaat uit één of meer kunsttanden en/of -kiezen, die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer is een brug nodig?

Het kan nodig zijn om een brug te maken om de volgende redenen: u kunt niet voldoende kauwen, u vindt zo´n open ruimte in de mond niet mooi of u wilt voorkomen, dat tanden en/of kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. Als tanden of kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte uitgroeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Van welk materiaal zijn bruggen gemaakt?

Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van de volgende materialen:

Metaal

Vaak wordt metaal gebruikt bij bruggen. Metaal is zeer sterk en slijtvast. Er wordt meestal gebruik gemaakt van een zilver- of goudkleurige legering. Vanwege de kleur wordt het voornamelijk bij de achterste kiezen toegepast.

Porselein

Dit materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit. Porselein wordt meestal gebruikt bij kronen op de voortanden.

Metaal-porselein

Hierbij vormt metaal de basis voor de kroon of brug. Over dit metaal heen wordt een laag tandkleurig porselein gebakken, zodat de aan de buitenkant er uitziet als een echte tand of kies.

Hoe verloopt de behandeling?

Afslijpen van de tand of kies

Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een of brug te maken.

Afdruk maken

Vervolgens wordt van de hele kaak een afdruk gemaakt. De tandarts brengt daarvoor een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. In de afdruk die zo ontstaat, wordt later in het tandtechnisch laboratorium gips gegoten. Zo ontstaat een gipsmodel, waarop uw brug gemaakt wordt.

Beetregistratie

Hierna voert de tandarts een zogenaamde beetregistratie uit. Hiermee wordt bepaald hoe de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak op elkaar passen. Dit is nodig om te weten, hoe hoog de brug gemaakt moet worden. De tandarts maakt hiervoor een afdruk van de andere kaak en laat u op een plaatje was dichtbijten.

Kleur bepalen van de brug

Als de brug vóór in de mond staat, heeft deze bijna altijd een tandkleurige buitenlaag (porselein). De juiste kleur is dan heel belangrijk en er moet rustig de tijd voor worden genomen. In sommige gevallen kunt u voor het bepalen van de kleur verwezen worden naar het tandtechnisch laboratorium waar de brug gemaakt wordt.

Vastzetten van de brug

Bij de laatste afspraak wordt de brug gepast en in de mond vastgezet. Aan de binnenzijde van de brug wordt een snel hardend cement aangebracht. De  brug wordt vervolgens op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt.

Het onderhoud van uw brug

De dagelijkse mondhygiëne is bij bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de brug moet goed worden schoongehouden. Een kwetsbare plek is de rand van de brug. Daar kan gemakkelijk tandplak blijven zitten. Als deze plak blijft zitten, kunnen er gaatjes ontstaan langs de rand van de brug of het tandvlees kan gaan ontsteken. U moet dus zorgvuldig langs de rand poetsen. Bovendien is het verstandig om ook tandenstokers, flossdraad en/of ragertjes te gebruiken.

Opbouw

Als een tand of kies onvoldoende houvast biedt voor een brug, moet er eerst een zogenaamde (gegoten) opbouw worden gemaakt. Dit is een soort pin met daaraan vast een gedeelte dat boven de tand of kies uitsteekt. Een opbouw kan direct door de tandarts worden vervaardigd of in het tandtechnisch laboratorium. De pin wordt in het wortelkanaal vastgelijmd. Over deze opbouw wordt daarna de brug gemaakt.