menu

Vind een praktijk van
Samenwerkende Tandartsen
bij u in de buurt

Kroon

Wat is een kroon?

Een kroon is een soort kapje van metaal en/of porselein, dat precies past op een geslepen tand of kies. De kroon zit met een speciaal cement aan de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk vorm en functie weer terug.

Wanneer is een kroon nodig?

Het kan nodig zijn om een kroon te maken om de volgende redenen:

  • Door tandbederf en/of een zenuwbehandeling kan zo´n groot deel van de kies verloren zijn gegaan, dat er onvoldoende houvast is voor een gewone vulling.
  • Een tand of een kies is ernstig verkleurd, slecht gevormd of staat niet mooi in de rij. Meestal kan in zo´n geval ook een facing worden gemaakt.
  • Door een ongeluk is een tand of kies voor een groot deel afgebroken.

Van welk materiaal zijn kronen gemaakt?

Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van de volgende materialen:

Metaal

Vaak wordt metaal gebruikt bij kronen. Metaal is zeer sterk en slijtvast. Er wordt meestal gebruik gemaakt van een zilver- of goudkleurige legering. Vanwege de kleur wordt het voornamelijk bij de achterste kiezen toegepast.

Porselein

Dit materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit. Porselein wordt meestal gebruikt bij kronen op de voortanden.

Metaal-porselein

Hierbij vormt metaal de basis voor de kroon. Over dit metaal heen wordt een laag tandkleurig porselein gebakken, zodat de kroon aan de buitenkant er uitziet als een echte tand of kies.

Hoe verloopt de behandeling?

Afslijpen van de tand of kies

Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon te maken.

Afdruk maken

Vervolgens wordt van de hele kaak een afdruk gemaakt. De tandarts brengt daarvoor een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. In de afdruk die zo ontstaat, wordt later in het tandtechnisch laboratorium gips gegoten. Zo ontstaat een gipsmodel, waarop uw kroon gemaakt wordt.

Beetregistratie

Hierna voert de tandarts een zogenaamde beetregistratie uit. Hiermee wordt bepaald hoe de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak op elkaar passen. Dit is nodig om te weten, hoe hoog de kroon gemaakt moet worden. De tandarts maakt hiervoor een afdruk van de andere kaak en laat u op een plaatje was dichtbijten.

Kleur bepalen van de kroon

Als de kroon vóór in de mond staat, heeft deze bijna altijd een tandkleurige buitenlaag (porselein). De juiste kleur is dan heel belangrijk en er moet rustig de tijd voor worden genomen. In sommige gevallen kunt u voor het bepalen van de kleur verwezen worden naar het tandtechnisch laboratorium waar de kroongemaakt wordt.

Vastzetten van de kroon

Bij de laatste afspraak wordt de kroon gepast en in de mond vastgezet. Aan de binnenzijde van de kroon wordt een snel hardend cement aangebracht. De kroon wordt vervolgens op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt.

Het onderhoud van uw kroon

De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon moet goed worden schoongehouden. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon. Daar kan gemakkelijk tandplak blijven zitten. Als deze plak blijft zitten, kunnen er gaatjes ontstaan langs de rand van de kroon of het tandvlees kan gaan ontsteken. U moet dus zorgvuldig langs de rand poetsen. Bovendien is het verstandig om ook tandenstokers, flossdraad en/of ragertjes te gebruiken.

Opbouw

Als een tand of kies onvoldoende houvast biedt voor een kroon, moet er eerst een zogenaamde (gegoten) opbouw worden gemaakt. Dit is een soort pin met daaraan vast een gedeelte dat boven de tand of kies uitsteekt. Een opbouw kan direct door de tandarts worden vervaardigd of in het tandtechnisch laboratorium. De pin wordt in het wortelkanaal vastgelijmd. Over deze opbouw wordt daarna de kroon gemaakt.