menu

Vind een praktijk van
Samenwerkende Tandartsen
bij u in de buurt

Verkleuringen

Verkleurde tanden en kiezen

Bij ieder mens is de kleur van de tanden anders. De een heeft van nature witte tanden, bij de ander zijn ze geler. Ook hebben niet alle tanden dezelfde kleur. Soms wijkt de kleur van een enkele tand sterk af van de overige tanden. Tanden zijn opgebouwd uit tandbeen (dentine) en glazuur. De kleur van de tand wordt voornamelijk bepaald door de kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. Hoektanden bevatten een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn hoektanden vaak geler. Tanden kunnen verkleuren door veranderingen in het tandbeen en glazuur. Daarbij is er onderscheid te maken tussen:

  • Verkleuringen aan het tand- of kiesoppervlak: uitwendige verkleuringen
  • Verkleuringen in het tandbeen of glazuur: inwendige verkleuringen

Hoe ontstaan uitwendige verkleuringen?

Deze verkleuringen ontstaan, doordat kleurstoffen uit voedings- en genotsmiddelen in de tandplak (dit is een wit-gelig laagje op tanden en kiezen) dringen. Dit gebeurt onder meer door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook door roken kunnen tanden verkleuren.

De behandeling

De tandarts of mondhygiënist kan de aanslag alleen verwijderen door de tanden te polijsten met een speciale licht schurende polijstpasta.

Hoe ontstaan inwendige verkleuringen?

Deze verkleuringen ontstaan door:

  • Een val of een harde klap op de tand. De tand kan geel, grijs of blauw verkleuren en wordt vaak een “dode” tand genoemd. Het afsterven van de tandzenuw kan de oorzaak zijn van een verkleuring.
  • Verouderingsproces, waardoor tanden verkleuren. Het glazuur wordt dunner en de laag tandbeen dikker. Er komen barsten in het dunnere glazuur, waardoor kleurstoffen gemakkelijker uit voedings- en genotsmiddelen in de tand doordringen. Meestal kan de tandarts deze verkleuring behandelen.
  • Een grijze of zwarte vulling in een tand of kies, waardoor deze in kleur verschilt van de andere tanden en kiezen. De grijze amalgaamvulling kan door een witte composietvulling of kroon vervangen worden.
  • Ontwikkelingsstoornissen in de tandkiem of gebruik van geneesmiddelen op jonge leeftijd. Deze verkleuringen zijn vaak bandvormig of vlekachtig. De tandarts kan dergelijke verkleuringen wegslijpen en de tand herstellen met een tandkleurig vulmateriaal.

De behandeling

Verkleurde tanden als gevolg van ‘dode’ tanden en het verouderingsproces kunnen gebleekt worden. Bij ernstige verkleuringen of onregelmatigheden in de tand kan er een schildje (facing) geplaatst worden op de tand. Als de tand of kies behalve een verkleuring ook verzwakt is door bijvoorbeeld vullingen of een zenuwbehandeling, kan het beter zijn om er een kroon op te plaatsen. Op die manier wordt de verkleuring dan meteen verholpen. Als besloten wordt om te bleken, zijn er twee mogelijkheden:

Bleken in de tandartspraktijk

Deze methode is met name geschikt voor ‘dode’ tanden. De tandarts bleekt de tand van binnenuit. In de verkleurde tand wordt een papje met een blekend middel aangebracht. Deze behandeling moet een of meerdere keren herhaald worden, afhankelijk van het behaalde resultaat. Uiteindelijk wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten.

De behandeling thuis

Deze methode is met name geschikt voor te gele of verkleurde tanden, bijvoorbeeld als gevolg van het verouderingsproces. Deze behandeling wordt uitgevoerd bij egale, niet te ernstige verkleuringen. De tandarts maakt een doorzichtige bleeklepel, waarin u een soort gel moet doen. Deze lepel moet u dan enkele uren per dag dragen. Afhankelijk van de verkleuring is na enkele dagen tot weken resultaat te zien. Soms kunnen tanden en kiezen tijdens deze periode gevoelig worden, maar dit gaat weer over. Raadpleeg wel uw tandarts. Tijdens de behandeling wordt het gebruik van kleurstof bevattende voedingsmiddelen (koffie, thee, rode wijn, cola e.d.) afgeraden, omdat deze het resultaat negatief kunnen beïnvloeden.

Meer informatie over bleken

Afhankelijk van de soort behandeling duurt het één week tot enkele maanden, voordat er resultaat is bereikt. Het gewenste resultaat wordt echter niet altijd bereikt. Bovendien is het bereikte resultaat met een bleeklepel niet altijd blijvend. De verkleuring kan na enkele jaren toch weer terugkomen. Dit proces wordt versneld, als u rookt en bepaalde voedingsstoffen gebruikt. Het effect van langdurig of herhaald bleken is nog niet helemaal bekend. Daarom kan het bleken het beste onder toezicht en controle van de tandarts gebeuren. Roken is een oorzaak van verkleuring en beïnvloedt het resultaat nadelig, vooral in de periode dat gebleekt wordt. In de winkel zijn ook zogenaamde whitening tandpasta´s te koop. De werking daarvan is echter niet wetenschappelijk aangetoond. De tandpasta´s bevatten een extra schuurmiddel, dat tandweefsel en vullingen overmatig laat slijten. U moet er daarom voorzichtig mee zijn.