menu

Vind een praktijk van
Samenwerkende Tandartsen
bij u in de buurt

Gestopt met roken? Beloon jezelf met een fris, gezond gebit!

Gestopt met roken? Beloon jezelf met een fris, gezond gebit!

Veel Nederlanders beginnen het jaar met goede voornemens, zoals: gezonder eten, meer sporten of stoppen met roken. Het is inmiddels begin februari. Tijd om na te gaan hoe het met je goede voornemens staat. Ben je bijvoorbeeld nog steeds gestopt met roken?

Wij van Samenwerkende Tandartsen hopen het want roken is ook heel slecht voor je mond en gebit. Roken geeft rookaanslag op het gebit. Vaak is de aanslag te zien op de voortanden maar is vaak veel erger aan de binnenzijden van tanden en kiezen. Deze aanslag is de kleurstof die in de rook zit en die in het tandsteen is getrokken. Rokers krijgen sneller tandsteen dan niet-rokers.

De aanslag op uw tanden is niet alleen niet zo fraai maar vaak ook slecht voor uw tandvlees. Het tandvlees van rokers is een stuk minder goed doorbloedt waardoor het eenvoudiger ontstoken raakt. Normaliter gaat het tandvlees bloeden als het ontstoken is, maar bij rokers treedt bloeding niet of nauwelijks op terwijl het tandvlees weldegelijk ontstoken is. Het tandvlees zwelt niet en het is ook niet rood. De ontsteking kan pas gediagnosticeerd worden als het te laat is, namelijk als er botverlies is. Daarnaast hebben rokers een hoger risico op het krijgen van mondkanker.


Is het jou ook gelukt om te stoppen met roken en wil je jouw gebit weer laten stralen?

Beloon jezelf op een behandeling bij de mondhygiënist voor een fris, gezond gebit.
U krijgt een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd. U kan ook advies krijgen of een bleekbehandeling voor u geschikt is voor nog wittere tanden. Informeer naar de mogelijkheden bij uw praktijk.