menu

Vind een praktijk van
Samenwerkende Tandartsen
bij u in de buurt

Voor ieder kind een gezond gebit

Voor ieder kind een gezond gebit

Het Ivoren Kruis heeft de preventiemethode Gewoon Gaaf ontwikkeld. Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar en zijn of haar ouders. De bedoeling van deze methode is dat kinderen de 18-jarige leeftijd behalen met een onaangetast gebit.

Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist allereerst een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met zijn of haar mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn of haar gebit? Op basis van deze risico-inschatting bepaalt de tandarts het moment waarop hij u en uw kind weer in de praktijk wil terugzien. De terugkom-frequentie kan variëren van eens per half jaar tot elke maand en alles daartussen. De consulten worden vergoed vanuit de basisverzekering en zijn bij kinderen dus volledig gedekt door de zorgverzekeraar. Een eigen risico is hierop niet van toepassing.

Waarom is deze methode zo goed? Wij vroegen het aan Tandarts Ordeman van Samenwerkende Tandartsen Raamsdonksveer - Dongemond. "Er is een stijgend aantal kinderen dat al op jonge leeftijd te maken krijgt met gaatjes. De oorzaak is vaak te vinden in een slecht of verkeerd poetsgedrag in combinatie met een verkeerd voedingspatroon. De methode Gewoon Gaaf geeft ons de mogelijkheid om zowel de ouder als het kind te coachen. Het zorgt er uiteindelijk voor dat we een gedragsverandering kunnen bewerkstelligen bij zowel ouder als kind. Met deze gedragsverandering kan het kind de 18-jarige leeftijd behalen met een gezond gebit. Een gezond gebit is een gebit zonder ontkalkingen, gaatjes, vullingen of ontbrekende tanden en kiezen."

De methode Gewoon Gaaf kan worden aangevuld met voorlichting op scholen. Iedere school kan bij het Ivoren Kruis een voorlichtingspakket bestellen. Sabine, Judi en Anita, preventieassistentes bij Samenwerkende Tandartsen, hebben met deze pakketten reeds basisscholen bezocht en voorlichting gegeven. "Kinderen vinden het hartstikke leuk om deze voorlichting te krijgen. Ze doen heel actief mee en dat doet ons goed! We hebben echt het gevoel dat we iets voor ze kunnen betekenen" zeggen ze heel enthousiast.

Wilt u ook een gaaf gebit voor uw kind? De Gewoon Gaaf methode voor kinderen van 0-18 jaar bij uw tandarts of mondhygiënist helpt daarbij. Onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist kan u samen met uw kind het gebit gaaf en zijn of haar mond gezond houden. Gewoon Gaaf toch?