menu

Vind een praktijk van
Samenwerkende Tandartsen
bij u in de buurt

Tips voor een gezond gebit

Voor een goede mondgezondheid is een goede dagelijkse mondhygiëne van het allergrootste belang. Hierdoor blijven uw tanden langer stralend wit en voorkomt u gaatjes of erger. De belangrijkste methoden om uw gebit dagelijks te onderhouden hebben wij voor u beschreven. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u dit altijd met uw tandarts of mondhygiënist bij uw volgend bezoek bespreken.

Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. In tandplak zitten miljoenen bacteriën, die als de tandplak niet regelmatig wordt weggehaald, gaatjes en tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken. De ruimten tussen de tanden en kiezen kunt u met een tandenborstel niet goed schoonmaken. Om ook deze tussenruimten goed te kunnen reinigen, heeft u de volgende hulpmiddelen: flossdraad, tandenstokers of ragers.

Tandenstokers

Als de tussenruimtes niet zo groot zijn, is de tandenstoker een goed middel om ze schoon te maken. Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Naarmate de ruimte tussen de tanden of kiezen groter is, kunt u een dikkere tandenstoker gebruiken. Overleg dit met uw tandarts. In het begin kan het gebruik van tandenstokers pijnlijk zijn en ook leiden tot extra bloeding. Ook is de techniek in het begin niet zo gemakkelijk. Als u echter regelmatig tandenstokers gebruikt en wat meer ervaren bent, zult u merken dat de pijnlijkheid en het bloeden van het tandvlees vanzelf minder wordt of verdwijnt.

Ragers

Als de ruimten tussen de tanden en kiezen voldoende groot is, dan zijn ragers, ook wel interdentale of spiraalborsteltjes genoemd, hiervoor zeer geschikt. Ragers zijn er in verschillende soorten en diktes. Zo zijn er ook borsteltjes, die u in een speciaal handvat kunt plaatsen. Het reinigen gaat daardoor iets gemakkelijker. Overleg met uw tandarts, welk borsteltje u het beste kunt gebruiken. Over het algemeen is het voldoende om één keer per dag de tussenruimten schoon te maken met ragers.

Flossen

Als de tussenruimten smal zijn, dan is flossdraad, ook wel tandzijde genoemd, hiervoor zeer geschikt. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en dikten, en met en zonder waslaagje. U kunt met uw tandarts overleggen, welke flossdraad u het beste kunt gebruiken. Over het algemeen is het voldoende om één keer per dag de ruimten tussen de tanden en kiezen met flossdraad schoon te maken.

Poetsen

Hoe moet ik poetsen?

Om plak van de tanden en kiezen te verwijderen is het noodzakelijk om de tanden te poetsen. Een goede tandenborstel is daarbij belangrijk. Kies een zachte tandenborstel (om terugtrekkend tandvlees te voorkomen) met een niet al te grote borstelkop (om ook de kiezen achter in de mond goed te bereiken). Er bestaan verschillende methoden om de tanden te poetsen. Een veel geadviseerde methode, is waarbij u met de tandenborstel korte heen en weer gaande bewegingen maakt. Het is belangrijk om het gebied op de overgang van tandvlees naar tand goed schoon te maken. Zet daarom de borstel schuin, onder een hoek van ongeveer 45 graden, op de overgang van tandvlees naar tand. De haartjes van de borstel blijven bij de bewegingen vrijwel op hun plaats. Probeer de haartjes zachtjes in de ruimte tussen de tanden en kiezen te duwen, maar voorkom een grote druk op de borstel. Vervang de tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan, meestal na zo´n drie maanden. Neem een tandpasta met fluoride en doe niet te veel op de borstel. Om alles goed te kunnen poetsen is een tijd van ongeveer twee minuten nodig. Poets de tanden minimaal twee maal per dag, ´s-ochtends na het ontbijt en ´s-avonds voor het naar bed gaan. Poets zorgvuldig en met korte heen en weer gaande bewegingen. Probeer dat systematisch te doen in een bepaalde vaste volgorde, zodat u niets overslaat.

Is een elektrische tandenborstel beter?

U kunt uw gebit ook schoonmaken met een elektrische tandenborstel. Deze reinigt niet per definitie beter dan een gewone tandenborstel, maar omdat de elektrische borstel de poetsbeweging voor u maakt, is het een handig hulpmiddel.

Is alleen tandenpoetsen voldoende?

Om het gebit goed te kunnen reinigen, is tandenpoetsen niet voldoende. Om de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon te maken, kunt u flossen, tandenstokers of ragers gebruiken.

Tongreinigen

85% van een slechte adem wordt veroorzaakt in de mond, waarvan het meeste van de tong komt. Achterblijvende plaquebacteriën en voedselresten geven soms een indringende geur. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft hier in meer of mindere mate last van. Kenmerkend is, dat anderen spreken van een slechte adem, terwijl men zelf daar niks van merkt. De tongreiniger verwijdert bacteriën van het tongoppervlak en de dunne laag, welke zich op de tong ontwikkelt. Vraag de tandarts of mondhygiëniste om advies in het gebruik van de tongreiniger en of het voor u zinvol is deze te gebruiken.